KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI
Kamu Özel Ortaklığı Finansman Modeli (PPP-Public Private Partnership)
Kamu özel ortaklığı (PPP) tanımı yurt dışında son 30 yılda yaygın bir şekilde kullanılmakla birlikte, içerik açısından ülkemizin yabancı olmadığı bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ilk olarak Osmanlı Devleti zamanında imtiyaz olarak adlandırılan İstanbul-Hicaz Demiryolu, Beyoğlu Metrosu projeleri finansman ve işletmelerinin yüksek maliyetler taşıması, bu ve benzeri finanse edilmeyen hizmetleri yabancı sermaye kaynaklı özel şirketlere yaptırılmaya başlamıştır. Cumhuriyet döneminde ise özellikle sağlık, ulaşım ve enerji sektöründe ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak üzere çeşitli yasal düzenlemeler yapılmış, özellikle son çeyrek yüzyılda yaygın bir deneyim elde edilmiştir. Kamu özel ortaklığı modeli bünyesinde özelleştirmeden, yap-işlet-devret modeline, yap-kirala-devret modelinden işlet ve devret modeline, hizmetlerin devlet tarafından sağlanmasından, işletme haklarının devrine kadar farklı modellerde geniş bir yelpazeyi barındırmaktadır.
Kamu özel ortaklığı modeli akademik açıdan tanımlandığında, çeşitli kamu altyapı yatırımlarının uzun dönemli olarak bakım, işletme ve gerekirse yapım hizmetlerinin özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Bu süreçte model, kamu ve özel sektör arasındaki sözleşme ilişkisi belirli bir süre ile kısıtlı olarak karşılık risk paylaşımı temelinde kamu hizmetlerinin uzun bir süreye dayalı işbirliği ile sürdürülmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diğer bir tarifi ile kamu özel ortaklığı, küçültülen devlette kamu hizmetlerinin sunum ve finansmanında özel sektörün yer almasına ilişkin geleneksel yöntemlerin yerine alternatif arayışlardır.
Bütün dünyada, ülkelerin kendi mevzuat düzeni içerisinde farklı formüller ile yaygın bir şekilde uygulanan kamu ve özel sektör işbirliklerinin ülkemizde de giderek yaygınlaştığı, her geçen gün yeni bir kamu kurumunun bu modeli uygulamaya gayret ettiği bir dönemden geçmekteyiz.
Sağlık Bakanlığı ise 03.07.2005 tarih ve 5369 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun, ardından 22.07.2006 tarih ve 26236 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sağlık Tesislerinin, Kiralama Karşılığı Yaptırılması ile Tesislerdeki Tıbbî Hizmet Alanları Dışındaki Hizmet ve Alanların İşletilmesi Karşılığında Yenilenmesine Dair Yönetmelik” ile kamu özel ortaklığı modelinin sağlık alanında uygulanmasına başlamış, bu uygulamaları yürütebilmek için Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı ihdas etmiştir.
Bölgesinde giderek güçlenen, cazibe merkezi haline gelen, hızla kalkınan ve finansal açıdan güvenilir liman olan ülkemizde, doğrudan yabancı yatırımlarının yaygınlaşması, ülkemiz altyapısının hızla tesis edilmesinde önemli bir fırsat sunan kamu özel sektör işbirliklerinin geliştirilmesinin, gerek kamu gerekse özel sektör adına önemli katkı vereceği açıktır.
LONCA PPP projelerinin yüklenicilerine finansman temini noktasında uluslar arası kuruluşlar ile işbirliği içerisindedir ve bu alanda hizmet sunmaktadır.